Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ποιοί/ές είμαστε...

Η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης είναι μια ομάδα ανθρώπων ευαισθητοποιημένων στα ζητήματα της ομοφοβίας τοπικά και παγκόσμια. Η ομοφοβία αποτελεί ένα είδος διάκρισης που επικεντρώνεται στη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.

Όταν αναφερόμαστε στην ομοφοβία εννοούμε τη λεκτική και σωματική βία απέναντι σε άτομα που έχουν έναν άλλο ερωτικό προσανατολισμό από τον κοινωνικά αποδεκτό (γκέι, λεσβίες, αμφισεξουαλικά άτομα) και άλλη ταυτότητα κοινωνικού φύλου από την κοινωνικά αποδεκτή (τρανσέξουαλ).
Η ομοφοβία εκδηλώνεται από θεσμοθετημένους φορείς και ανεξάρτητα άτομα με πολλαπλούς τρόπους . Με κηρύγματα μίσους (από κάποιους εκπροσώπους της Εκκλησίας και της πολιτείας), με λεκτική βία (υποτίμηση, κοροϊδία, χλευασμό που εκφράζονται από τα ΜΜΕ, την οικογένεια και στο σχολείο ), με σωματική βία (ξυλοδαρμούς, βίαια πειράγματα, βιασμούς έως και την επιβολή της θανατικής ποινής σε κάποιες χώρες).

Η ομοφοβία μας αφορά όπως μας αφορά οποιαδήποτε άλλη διάκριση απέναντι σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, θρησκειών, φυλών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, φύλων διότι δεν μπορούμε να νιώθουμε ελεύθεροι όταν γύρω μας υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που καταπιέζονται.
Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα ομοφοβίας έχουν αυξηθεί με ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων ατόμων, απειλές κατά της ζωής τους, εκφοβισμό στα μέρη όπου συχνάζουν, δημόσια έκφραση εμετικού ομοφοβικού και ρατσιστικού λόγου. Αυτές οι εκφράσεις βίας και παραβίασης της προσωπικής ελευθερίας μας θυμίζουν σκοτεινές εποχές στις οποίες αρνούμαστε να επιστρέψουμε.
Ως Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης σας καλούμε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε να μας στηρίξετε, να ενημερωθείτε και να συζητήσουμε ώστε να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τις ελευθερίες που με τόσους αγώνες κατακτήσαμε.
Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας. Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, οφείλεται στο γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου