Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η σκηνοθέτρια του Matrix, Λάνα Γουατσόφσκι, μιλάει κατά την παραλαβή του βραβείου ορατότητας HRC 2012

Ο λόγος της Λάνα Γουατσόφσκι, συν-σκηνοθέτιδας του Cloud Atlas και του Matrix,
κατά την παραλαβή του βραβείου Ορατότητας της Καμπάνιας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) για το 2012.

Μέρος 1/2

Μέρος 2/2

Μετάφραση-Υποτιτλισμός: Πρωτοβουλία κατά της Ομοφοβίας Ξάνθης

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ρώμη: Έφηβος απαγχονίστηκε έπειτα από ομοφοβικά σχόλια συμμαθητών του


Τον έλεγαν Ντάβιντε, όμως οι συμμαθητές του σε σχολείο της Ρώμης συνήθιζαν να τον αποκαλούν «το αγόρι με τα ροζ», πατώντας πάνω στην σεξουαλική ταυτότητα του 15χρονου. 


Ο έφηβος για δύο χρόνια βίωνε το μαρτύριο των φραστικών επιθέσεων από τους συνομηλίκους του οι οποίοι είχαν αναρτήσει και σελίδα στο Facebook με το όνομα του και φωτογραφία του, όπου σχολίαζαν περιπαιχτικά το ντύσιμό του και τη συμπεριφορά του. 

Όλα αυτά μέχρι εχθές το απόγευμα όταν ο 15χρονος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του μπροστά στα μάτια του μικρού του αδερφού. Βρέθηκε απαγχονισμένος από τον πατέρα του ενώ ο αδερφός του είναι σε κατάσταση σοκ.

Η ζωή του 15χρονου ήταν δύσκολη αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η παρατήρηση μιας καθηγήτριας μπροστά στους συμμαθητές του όταν τον είδε να κρατάει ένα γυναικείο μανό. Ο Ντάβιντε δεν άντεξε άλλη μία ημέρα ντροπής κι έτσι αποφάσισε να απαλλαγεί από όσα τον ταλαιπωρούσαν περνώντας μια εσάρπα από τον λαιμό του που έδεσε στο δωμάτιό του.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση καθώς αναζητείται ο διαχειριστής της σελίδας στο Facebook καθώς μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες για υποκίνηση σε αυτοκτονία.

Στη σελίδα η οποία είναι ακόμα ενεργή, δεκάδες άνθρωποι εκφράζουν την οργή τους σε όσους ώθησαν το άτυχο παιδί στο θάνατο αποκαλώντας τους «δολοφόνους». Ενας χρήστης γράφει χαρακτηριστικά «ελπίζω η αστυνομία να βρει εσάς αλλά και τους γονείς σας γιατί πρέπει να πληρώσουν κι εκείνοι», ενώ ένας άλλος αναφέρει «εύχομαι αυτό που κάνατε να σας ακολουθεί μια ζωή. Ντροπή σας».

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ακόμα στο οικογενειακό πλαίσιο ο Ντάβιντε δεν έβρισκε προστασία καθώς οι γονείς του, όπως υποστηρίζουν οι φίλοι του, δεν τον καταλάβαιναν.

Η μητέρα του παρόλα αυτά γράφοντας στο προφίλ της στο Facebook είπε «ίσως επειδή νομίζω ότι μπορώ ακόμα να σου μιλήσω για αυτό μπαίνω και βγαίνω από το προφίλ σου, φοράω τις πιζάμες σου, διαβάζω τις σημειώσεις σου, βλέπω τα σχέδιά σου, κοιτώ τα πράγματά σου. Θέλω να αγκαλιάσω τους συμμαθητές σου, τους φίλους σου γιατί θέλω να αγκαλιάσω εσένα και όλο τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνουμε, δεν αποδεχόμαστε. Σε θέλουμε μαζί μας. Φτάνει!»

Στο σχολείο του βρέθηκε ο Φαμπρίτζιο Μαράτζο, εκπρόσωπος της οργάνωσης Gay Center, ο οποίος εδώ και καιρό αγωνίζεται για να εξηγήσει σε μαθητές τους κινδύνους που ενέχει η ομοφοβία. Έτσι μιλώντας στην Huffington Post είπε πως «η είδηση δε με εκπλήσσει. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι σπάνια. Δεχόμαστε διαρκώς κλήσεις από σχολεία σχετικά με προσβολές τέτοιου τύπου. Κάθε χρόνο δεχόμαστε τηλεφωνήματα από 20.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 60% είναι κάτω των 26 ετών. Ολοι τους διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις και τις επιθέσεις που δέχονται σε σχολεία, πανεπιστήμια και οικογένεια».

Σε μνήμη του παιδιού αλλά και σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα του bullying, του εκφοβισμού και της ψυχολογικής βίας δηλαδή, απόψε πρόκειται να πραγματοποιηθεί πορεία με κεριά στην περιοχή του Κολοσσαίου, ενώ όσοι συμμετέχουν θα φορούν κάτι στο αγαπημένο του Ντάβιντε, το ροζ.

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Προβολή για την παγκόσμια ημέρα μνήμης διαφυλικών ατόμων (22/11/2012)


Η πρώτη μας προβολή για φέτος (12/11/2012)


Ποιοί/ές είμαστε...

Η Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης είναι μια ομάδα ανθρώπων ευαισθητοποιημένων στα ζητήματα της ομοφοβίας τοπικά και παγκόσμια. Η ομοφοβία αποτελεί ένα είδος διάκρισης που επικεντρώνεται στη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.

Όταν αναφερόμαστε στην ομοφοβία εννοούμε τη λεκτική και σωματική βία απέναντι σε άτομα που έχουν έναν άλλο ερωτικό προσανατολισμό από τον κοινωνικά αποδεκτό (γκέι, λεσβίες, αμφισεξουαλικά άτομα) και άλλη ταυτότητα κοινωνικού φύλου από την κοινωνικά αποδεκτή (τρανσέξουαλ).
Η ομοφοβία εκδηλώνεται από θεσμοθετημένους φορείς και ανεξάρτητα άτομα με πολλαπλούς τρόπους . Με κηρύγματα μίσους (από κάποιους εκπροσώπους της Εκκλησίας και της πολιτείας), με λεκτική βία (υποτίμηση, κοροϊδία, χλευασμό που εκφράζονται από τα ΜΜΕ, την οικογένεια και στο σχολείο ), με σωματική βία (ξυλοδαρμούς, βίαια πειράγματα, βιασμούς έως και την επιβολή της θανατικής ποινής σε κάποιες χώρες).

Η ομοφοβία μας αφορά όπως μας αφορά οποιαδήποτε άλλη διάκριση απέναντι σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, θρησκειών, φυλών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, φύλων διότι δεν μπορούμε να νιώθουμε ελεύθεροι όταν γύρω μας υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που καταπιέζονται.
Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα ομοφοβίας έχουν αυξηθεί με ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων ατόμων, απειλές κατά της ζωής τους, εκφοβισμό στα μέρη όπου συχνάζουν, δημόσια έκφραση εμετικού ομοφοβικού και ρατσιστικού λόγου. Αυτές οι εκφράσεις βίας και παραβίασης της προσωπικής ελευθερίας μας θυμίζουν σκοτεινές εποχές στις οποίες αρνούμαστε να επιστρέψουμε.
Ως Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης σας καλούμε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε να μας στηρίξετε, να ενημερωθείτε και να συζητήσουμε ώστε να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τις ελευθερίες που με τόσους αγώνες κατακτήσαμε.
Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας. Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, οφείλεται στο γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.