Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Κείμενο που μοιράστηκε κατά την διάρκεια της πορείας Σάββατο 9 Μάρτη 2013


ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΔΩΣΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ! 

Στη σιωπή της πατριαρχικής κοινωνίας
Το θεμέλιο της γυναικείας κακοποίησης είναι η πατριαρχική κοινωνία μέσα στην οποία διαμορφώνονται οι έμφυλες σχέσεις. Η πατριαρχία αποτελεί ένα σύστημα σχέσεων στο οποίο γίνεται πράξη η αντίληψη πως την εξουσία στην κοινωνία και στην οικογένεια την έχει ο άνδρας. Πρόκειται για την ιεραρχική σχέση πάνω στην οποία δομείται η γυναικεία καταπίεση και η εξουσία του άνδρα πάνω στην γυναικεία υπόσταση και στο γυναικείο σώμα.

Στη σιωπή της υποκριτικής οικογένειας
Συχνά οι συγγενείς κι οι γείτονες γνωρίζουν για τα περιστατικά βίας, αλλά θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να «ανακατευτούν» και επιλέγουν να σωπάσουν  και να συγκαλύψουν το έγκλημα. Δε διστάζουν να προτρέψουν τη γυναίκα να επιστρέψει στη συζυγική εστία και να συνεχίσει να εκτίθεται η ίδια και τα παιδιά της σε ένα άρρωστο περιβάλλον.

Στη σιωπή των θυματοποιημένων γυναικών
Οι γυναίκες θύματα των πατριαρχικών και εξουσιαστικών κοινωνικών συσχετισμών τείνουν να εσωτερικεύουν την καταπίεση που υφίστανται σε σημείο να αποδέχονται το ρόλο που τους αποδίδεται και δεν αντιδρούν. Εσωτερίκευση καθ’ όλα αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η χρήση του όρου θύμα αυτή καθ’ αυτή τοποθετεί την αιτία και τη λύση του προβλήματος στο ίδιο το άτομο και αποσιωπά την κοινωνική και πολιτική ευθύνη.

Στη σιωπή των συγκαλυπτικών ΜΜΕ
Τα ΜΜΕ στη συντριπτική πλειονότητά τους προωθούν και ενισχύουν συντηρητικά έμφυλα στερεότυπα. Υποτιμητικές και ψεύτικες εικόνες γυναικών (είτε σαν σεξουαλικά αντικείμενα, είτε μειωμένης νοημοσύνης, χαρωπές νοικοκυρές κ.λπ.). Προβάλλουν τη γυναίκα  ως αξεσουάρ ή αντικείμενο προς κατάκτηση ή πώληση και κάνουν κάποιους άντρες να σκέφτονται ότι είναι και σεξουαλικά διαθέσιμες ή ότι θα έπρεπε να είναι.

Στη σιωπή της μισογυνικής θρησκείας
Οι θρησκείες, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, έχουν στηρίξει την ύπαρξη και διαιώνισή τους στην υποταγή της γυναίκας, καθώς είναι άμεσα διαπλεκόμενες με την πατριαρχική κοινωνία και τους μηχανισμούς της. Πατριαρχία και θρησκεία είναι δύο συστήματα αλληλοεξαρτώμενα και αλληλοστηριζόμενα.

Στη σιωπή του μεροληπτικού δικαστικού συστήματος
Η διαδικασία εκδίκασης ενός βιασμού είναι πολυετής και ψυχοφθόρα για τα θύματα. Συχνά αθωώνει τους βιαστές υποτιμώντας και κρίνοντας ως αναξιόπιστες τις καταγγελίες των γυναικών. Μόνο όταν ο βιασμός συνοδεύεται από φόνο η πράξη αντιμετωπίζεται ως κακουργηματική.

Στη σιωπή του σεξιστικού σχολείου
Στα περιεχόμενα των σχολικών εγχειρίδιων αναπαράγονται έμφυλα στερεότυπα. Οι σεξιστικές παιδαγωγικές πρακτικές προωθούν ρόλους που καλλιεργούν μια κουλτούρα αρρενωπότητας στα αγόρια και υποδεικνύουν μια παθητική-υποτακτική συμπεριφορά στα κορίτσια.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου