Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πέθανε ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος

του Λύο Καλοβυρνά
LoukasΟ Λουκάς Θεοδωρακόπουλος υπήρξε από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού γκέι κινήματος, πρωτοστατώντας σε  σημαντικούς αγώνες σε εποχές που ήταν πολύ πιο δύσκολες και επικίνδυνες απ’ ό,τι σήμερα.
Ήταν από τους ανθρώπους που το 1976 έστησαν το περίφημο ΑΚΟΕ, (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας), την πρώτη ΛΟΑΤ οργάνωση στην Ελλάδα. Μαζί του ήταν ο σκηνοθέτης Αντρέας Βελισσαρόπουλος και ο ποιητή Ανδρέας Αγγελάκης.
Επίσης ο Λουκάς ήταν εκδότης του πρώτου γκέι περιοδικού της χώρας, του περίφημου ΑΜΦΙ (από το 1978) και διευθυντής του περιοδικού για αρκετά τεύχη, ειδικά την πρώτη περίοδο, όταν τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Το περιοδικό ΑΜΦΙ συνέβαλε πολύ στη διαμόρφωση μιας γκέι ταυτότητας, επιμορφώνοντας, εκπαιδεύοντας και καλλιεργώντας τη συνειδητοποίηση γύρω από την καταπίεση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, σε μια εποχή που σχεδόν όλοι ήταν στην ντουλάπα και η κοινωνική κατακραυγή ανελέητη.
Σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων, είναι ευκολότερο να ζει κανείς ανοιχτά ως ομοφυλόφιλος. Δύσκολα καταλαβαίνουμε πόσο πιο άγριο και επικίνδυνο ήταν την εποχή που το έπραξε ο Λουκάς και του χρωστάμε πολλά, γιατί με τη δράση του συνέβαλε στο να ζούμε εμείς σήμερα πιο ελεύθερα.
Ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος δεν ήταν μόνο ακτιβιστής. Υπήρξε πεζογράφος, ποιητής και μεταφραστής με πλούσιο μεταφραστικό έργο. Είχε εκδώσει εφτά ποιητικές συλλογές και δύο πεζογραφήματα: «Ραντεβού με τον πύργο του Άιφελ» (Κέδρος 1971, Καστανιώτης 1988,), και «Καιάδας, χρονικό μιας πολιορκίας» (Εξάντας, 1976, Πολύχρωμος Πλανήτης, 2004).
«Ο Καιάδας» δίνει με ανάγλυφο τρόπο τη συμπεριφορά της δικτατορίας των συνταγματαρχών απέναντι στους ομοφυλόφιλους και αποτελεί προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα.
Το τελευταίο αντίο στον Λουκά Θεοδωρακόπουλο, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί Σάββατο, 27 Απριλίου, στο 3ο Δημοτικό Κοιμητήριο Αθήνας (μικρή Εκκλησία) στη Νίκαια, ώρα 1μμ.
 
Συνέντευξη του Λουκά για τη ζωή του
Το Athens Pride εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος σε ηλικία 88 ετών. Ήταν ένας από τους παλαιότερους gay ακτιβιστές στη χώρα μας, εκδότης του περιοδικού ΑΜΦΙ και ιστορικό στέλεχος του ΑΚΟΕ.
Το 2009 η οργανωτική επιτροπή του Athens Pride τον επέλεξε ως το τιμώμενο πρόσωπο που ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών του φεστιβάλ μας και την αναχώρηση της Παρέλασης από την πλατεία Κλαυθμώνος. Σήμερα είναι μια μέρα πένθους για το κίνημα και μέρα έμπνευσης για ολόκληρη τη κοινότητα.
Καλό σου ταξίδι, φίλε μας Λουκά.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Screw (σελίδα 10).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου